Min erfaring med periodisk faste

Periodisk faste er i vinden for tiden som diett/livsstil. Jeg så blandt annet en lege på God Morgen Norge her om dagen som sverget til dette, og anbefalte det varmt til sine pasienter. Men dette er ikke et veldig nytt konsept, og jeg ble selv introdusert for dette for 7-8 år siden.


For de av dere som ikke vet hva periodisk faste er, så vil det si å faste et visst antall timer i løpet av døgnet, og å ha et kortere "spisevindu" enn det som er vanlig. 16 timer faste og 8 timer hvor man kan spise er den vanligste modellen. 16 timer faste høres kanskje mye ut, men husk at også timene man sover regnes med her.


Legen på God Morgen Norge brukte dette som en metode for å gå ned i vekt. Altså brukes det å kutte ut måltider som en metode for å oppnå kaloriunderskudd. Og det kan fungere kjempebra for mange, men ikke for alle. Er du av typen som blir kvalm uten frokost, eller ender opp med å fråtse i alt du kommer over på kvelden fordi du er utsultet? Vel, da sier det seg selv at dette ikke er noe for deg.


Jeg ble introdusert for dette spisemønsteret så ble det solgt inn som en metode for å bygge muskler uten å legge på seg fett. Det var altså ikke et mål om kaloriunderskudd. Det er også forskning som kan tyde på en del andre helsefordeler, men det er nok litt lite dokumentert enda. Det er mulig at fastingen kan ha en liten effekt på alt dette, men det er neppe noe magisk ved det som overstyrer alle andre faktorer.


Uansett så endte jeg opp med å følge dette spisemønsteret i flere år. Ikke fordi effektene på hverken kroppssammensetning eller helsen generelt var merkbare, men fordi jeg trivdes med det. Det var befriende at det endelig var "greit" å kutte ut "dagens viktigste måltid", og heller nyte mer mat senere på dagen når matlysten faktisk var på plass.


Konklusjonen jeg vil frem til er vel egentlig bare at hva man spiser er viktigere enn når man spiser det. Og det viktigste av alt er å finne en livsstil man trives med og som passer inn hverdagen.


Nå spiser jeg frokost hver dag, fordi nå er det det som passer inn i min hverdag. Morgenstund med en god frokost sammen med mini er nemlig noe av det koseligste som finnes <3

PS: Følg meg gjerne på facebook-siden min og/eller instagram


- Elisabeth

  • Instagram
  • Facebook Social Ikon

©2019 by Sunt Fokus. Proudly created with Wix.com