3 grunner til å spise mer proteiner- også om du ikke trener

Oppdatert: 15. okt. 2019

Det florerer av kostholdsråd og dietter der ute, hvor blandt annet noen mener at man skal spise mindre fett, og noen at man skal spise mindre karbohydrater. Protein som det tredje makronæringsstoffet har heldigvis stort sett fått være i fred mot oppfordringer om at det skal kuttes ut. Men i det siste har det også vært en del kritikk rundt at markedet med produkter som er tilsatt ekstra proteiner har økt. Mange mener at dette er helt unødvendig og et hysteri rundt at man skal spise mest mulig proteiner, og at man får i seg mer enn nok i i kostholdet ellers.


Jeg mener noe annet. Jeg er kjempeglad for at det finnes mange proteinrike alternativer på markedet. Jeg mener nemlig at det ikke alltid er like lett å innta nok protein, og at det avhenger helt av hva man spiser. Og mye som defineres som sunt, som forsåvidt også er det, inneholder lite protein. Spesielt nå som det er så mye snakk om å spise mindre kjøtt, er det lett at proteininntaket også går ned.
Det er anbefalt fra myndighetene å spise 1,1- 1,2 gram protein per kg kroppsvekt, og en del mer hvis man trener. Ved kaloriunderskudd og vektnedgang bør man spise enda mer proteiner enn dette, men ofte er det det motsatte som skjer. Hvis man kutter litt på mengdene på alt man spiser vil også proteininntaket gå ned istedet for opp.


Ofte er det de som ønsker å bygge muskler, altså gå OPP i vekt som fokuserer mest på å spise mye protein. Jeg mener at det er vel så viktig, om ikke viktigere å ha fokus på dette om man ønsker å gå NED i vekt eller å unngå å legge på seg. Det er i hovedsak 3 grunner til det:1. Metthetsfølelse: Basert på egen erfaring er det i alle fall proteiner som overlegent gir meg best metthetsfølelse, sett opp mot karbohydrater og fett tilsvarende samme mengde kalorier. Det gjør at det er lettere å kontrollere matinntaket, slik at man havner i balanse eller underskudd om det er målet.


2. Termisk effekt: Kroppen bruker ca 20-30% av kaloriene du inntar fra protein til å forbrenne det. Altså spiser du 100 kalorier fra proteiner, ender du bare opp med ca 70-80 kalorier. Dermed kan du spise litt mer og fortsatt holde stabil vekt/gå ned i vekt. Den termiske effekten av karbohydrater og fett er en god del lavere.


3. Bevare muskelmasse: Dersom man skal ned i vekt bør det være et mål å gå ned i fett og ikke muskler. Ved et høyt proteininntak bidrar man til dette. Når man bevarer muskelmassen, opprettholder man også forbrenningen bedre enn om man mister muskler istedet for fett ved vektnedgang.


Så da er det bare å nyte en proteinpudding folkens!


Er du enig med meg eller har du en annen mening? Gi meg gjerne en lyd om det i kommentarfeltet. Det er lov å stille kritiske spørsmål også!


- Elisabeth


PS: Følg meg gjerne på facebook-siden min og/eller instagram, så får du et hint om nye innlegg. Det kommer også noen oppdateringer der som ikke blir med på bloggen.

  • Instagram
  • Facebook Social Ikon

©2019 by Sunt Fokus. Proudly created with Wix.com